"Ei voi vuokrata eikä ostaa, teenpä siis itse!
Pyhäselän Oma osuuskunta myönsi medianomi-opiskelija Ukko Tornille 1000 euron apurahan. Lue mielenkiintoinen juttu mikä olikaan Ukko Tornin apurahahakemuksen taustalla!
”Ei voi vuokrata eikä ostaa, teenpä siis itse!”
Elokuvailmaisuun hurahtanut joensuulainen Ukko Torni päätti uudistaa sen, minkä animaattori Max Fleiscner kehitti vuonna 1915. Niinpä tiettävästi Suomen ensimmäinen rotoskoopausta hyödyntävä lyhytelokuva valmistuu vielä kuluvan kevään aikana. Torni on kehittänyt elokuvan tekemiseen oman työskentelymetodin, digiajan rotoskooppauksen. Lisäpontta tekemiseen antoi Pyhäselän Oma Osuuskunnalta saatu opiskelija-avustus.
Rotoskooppaus on animointitekniikka, jossa kameralla kuvattujen elävien näyttelijöiden päälle rakennetaan animaatio. Tekniikalla liikkeestä ja hahmojen piirteistä saadaan hyvin realistiset.
Elokuvahifistelijöille rotoskooppaus lienee tuttu termi, suurelle yleisölle ei. Medianomi-opiskelija Ukko Torni havainnollistaa asiaa You Tubesta löytyvällä elokuvatrailerilla.
A Scanner Darkly, Hämärän vartija on Richard Linklaterin ohjaama elokuva, joka perustuu Philip K. Dickin tieteisromaaniin. Pääosassa näyttelee Keanu Reeves. Kuvakerronnassa rotoskooppaus-tekniikkaa hyödyntävä elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2006.
Rotoskooppaus on parhaimmillaan juuri silloin, kun tekniikka tukee taiteellista ilmausta. Hämärän vartija -elokuvaan tekniikka sopii loistavasti! Elokuvassa todellisuus kyseenalaistuu ja animaatiolla luotu vaikutelma on hienolla tavalla surrealistinen, Torni visioi.
Kannattaa siis klikata Hollywoodissa isolla rahalla tehdyn leffan traileri, jossa elävien näyttelijöiden päälle animoidut hahmot ovat henkeäsalpaavalla tavalla kotoisin jostakin realismin ja piirretyn kuvan välimaastosta.
Kallista ja työlästä
Rotoskooppaus tunnetaan perin vaivalloisena ja suunnattoman kalliina animaationa. Yhden elokuvan tekemiseen tarvitaan suuri tekijätiimi, kymmeniätuhansia työtunteja ja muhkea budjetti.
Ukko Torni ihastui sata vuotta vanhaan tekniikkaan, jolla hänen mukaansa toteutettiin aikanaan myös iso osa Walt Disneyn ensimmäisistä animaatioista. Amerikassa on yksi ainut elokuvastudio, Flat Black Films, joka on luonut rotoskooppaukseen Rotoshop-nimisen ohjelmiston.
Juuri tuo studio on toteuttanut Linklaterin ohjaaman elokuvan. Nyt vain on niin, että studio kieltäytyy vuokraamasta tai myymästä Rotoshop-ohjelmistoa kenellekään. En siis voinut vuokrata, enkä ostaa. Piti kehittää työtapa itse.
Tornilla lähtöajatuksena oli hioa tekniikasta mahdollisimman yksinkertainen.
- Nyt tiedän, että se myös onnistuu – pystyn käytännössä yksin tekemään kelpo jälkeä.
Kustannusten taklausta
Ukko Tornin kehittämässä työskentelymetodissa on kyse ikivanhan animaatiotekniikan digitalisoimisesta. Tornin luoma työmetodi jää kustannuksiltaan murto-osaan alkuperäisestä rotoskooppaus-tekniikasta. Metodissa yhdistetään useita yleisesti saatavilla olevia ammattilaisohjelmistoja ja niitä rinnakkain käyttämällä luodaan automatisoitu prosessi.
Kokonaisuus on monimutkainen tapahtumaketju, jossa on kymmeniä eri työvaiheita. Lopputulos vaatii myös osittain käsin piirtämistä, mutta siihenkin olen löytänyt teknisiä työkaluja helpottamaan hommaa.
Minulla on aina ollut se asenne, että haluan kehittää uusia juttuja. Eikä uusien juttujen tekemiseen tarvita välttämättä miljoonia tai edes kymmeniätuhansia – pienilläkin resursseilla kekseliäs saa paljon aikaan.
Tornin rotoskooppausmetodilla tekemä lyhytelokuva valmistuu kuluvan kevään aikana. Milloin ja miten elokuva julkaistaan, ei tekijänsä mukaan ole vielä päätetty.
Ugri ja muuta ilottelua
Kiteeltä alkujaan lähtöisin olevan Ukko Tornin medianomi-opinnot ovat opinnäytetyötä ja muutamaa kurssia vaille valmiit. Ennen opiskelua mies ehti toimia muun muassa äänitysstudion yrittäjänä, ICT-teknikkona, Puolustusvoimien kouluttajana ja rakennusmiehenä.
Veri veti mediapuolelle, siksi päädyin Karelia-ammattikorkeakouluun. Opintojen ohella olen tehnyt monenlaisia viestinnän ja markkinoinnin hommia. Elokuvailmaisu on kuitenkin minun juttuni.
Opintojen ja mainoskuvausten rinnalla Ukko Torni toteuttaa rakkauttaan elokuvaan monella tavalla. Hän on mukana Ugri Pictures -elokuvakollektiivissa, joka tekee lyhytelokuvia pienellä ja sitäkin innostuneemmalla porukalla. Tornin roolina on tekninen tuotanto ja avustava ohjaus, pääohjaajana toimii Jouni Rajahalme.
Ugri on jännä porukka ystäviä ja medianomi-opiskelijoita – onpa joukkoon saatu nyt muutama vanginvartijakin Pyhäselän vankilasta. Teemme yhteistyötä myös joensuulaisen Ihmisen teatteri -ensembleryhmän kanssa.
Viime keväiseen Uneton48-lyhytelokuvakilpailuun ryhmä osallistui mm. 30 sekunnin mikrolyhytelokuvalla.
Käsikirjoitukseen, kuvaukseen, leikkaukseen ja elokuvan valmistamiseen on kilpailussa aikaa 48 tuntia. Palkinnoille emme päässeet, mutta hyvä leffa saatiin kasaan. Hauska tapahtuma!
Teksti Sirkka-Liisa Aaltonen
Kuva Nuutti Turkki
Kuvassa Uneton48- lyhytelokuvan kilpailutyön kuvaus Joensuun Karsikossa. Ukko Torni puussa, näyttelijöinä Timo Karppinen ja Tiia Lyijynen.